Achizitiile de bijuterii cu diamante

Ce este bine sa stii? 

In primul rand, achizitia de bijuterii cu diamante reprezinta o investitie. De ce? 

Din mai multe motive, dar cel mai important este regasit chiar in clasicul slogan "diamonds last forever". Gratie compozitiei chimice si modului de formare, sunt cele mai dure pietre pretioase. Ce inseamna asta pentru o bijuterie? Inseamna ca diamantul va arata la fel ani buni, chiar zeci de ani dupa ce a fost cumparat,  mentinandu-si stralucirea, sclipirea si claritatea, chiar daca este purtat zilnic. Rareori o achizitie similara de valoare ridicata are puterea de durabilitate a diamantelor.

Prin urmare, chiar si in cazul revanzarii, diamantul natural ramane valoros (spre deosebire de diamantul creat in laborator). Evaluarea pietrei se face in functie de culoare, claritate, taietura si carataj, caracteristici care, in mod normal, nu se schimba odata cu trecerea timpului. 

Toate aceste caracteristici se aplica bineinteles, atunci cand bijuteria este utilizata si intretinuta conform instructiunilor primite si nu este supusa unor tratamente chimice sau fizice care ii pot afecta stralucirea sau forma. Incendiile spre exemplu, daca ajung la o anumita temperatura, pot distruge diamantul la exterior, insa chiar si in acest caz, diamantul poate fi taiat si, cu maiestrie, poate reveni la aspectul initial, micsorandu-se doar caratajul.  

In al doilea rand, diamantele au preturi diferite in functie de caracteristicile acestora. De retinut ca nu putem folosi sintagma un diamant este mai bun ca altul. Diamante sunt toate si fiecare diamant este unic. Ceea ce face ca pretul lor sa varieze, este raritatea cu care se gaseste fiecare diamant in parte.

Astfel, diamantele colorate vivid sau cele transparente sunt extrem de rare, pe cand diamantele maro sau cele de la transparent catre galben foarte pal/deschis  sunt mult mai putin rare. Va invitam sa cititi aici mai multe despre culorile diamantelor.

Diamantele au claritati foarte variate, un diamant IF (adica fara nicio incluziune la interior) este extrem de rar, si va fi pretuit ca atare, in timp ce diamantele I (cu incluziuni vizibile ochiului liber) sunt intalnite mai des si atunci si pretul lor este mai mic. Mai multe detalii despre claritati, aici. 

Taietura diamantului iarasi este un aspect important in evaluarea pretului, dar foarte greu de evaluat. Se refera la felul in care fatetele diamantului interactioneaza cu lumina, producand efectele de stralucire, foc si luminozitate ale diamantului. Va invitam sa cititi mai multe detalii despre taietura aici. 

Ultimul aspect al evaluarii pretului unui diamant este evident, caratajul acestuia, dar care insa difera si el, in functie de toate celelalte caracteristici de mai sus. De aceea avem situatii in care un diamant, desi este mai mare, poate valora mai putin decat unul mult mai mic. Puteti citi aici mai multe. 

Raritatea este factorul determinant in evaluarea pretului unui diamant. In functie de raritate, a fost elaborat sistemul de caracterizare/evaluare a unui diamant. Va invitam sa cititi pe larg despre cei 4 C, aici. 

In al treilea rand, piata diamantelor este una extrem de diversificata. Pe langa diamantele naturale, exista diamante sintetice, diamante simulate, diamante create in laborator, diamante colorate si decolorate chimic, diamante ale caror incluziuni sau pete au fost scoase in laborator. 

Cumparatorul care nu cunoaste toate aceste aspecte poate fi foarte usor inselat cu privire la ce cumpara sau la valoarea reala a ceea ce cumpara, datorita asemanarii aproape identice sau in unele cazuri chiar a imposibilitatii de a depista diferentele fara aparate de specialitate. 

In concluzie, este bine sa ne informam cu privire la diamante in general si la metoda de valorificare a acestora, pentru a intelege mai bine la ce anume trebuie sa ne uitam atunci cand achizitionam un diamant sau o bijuterie cu diamante si pentru a fi siguri ca platim un pret corect pentru achizitie.