Despre diamantele naturale si diamantele crescute in laborator

Diamantul natural este un mineral care se formeaza in conditii speciale de caldura si presiune, adanc sub pamant, prin asezarea cubica a atomilor de carboni.  Datorita metodei de formare, diamantele au ceea ce se numesc "incluziuni" si "pete", unele vizibile cu ochiul liber, iar altele doar sub lupa. Este cea mai dura piatra de pe scara duritatii lui Mohs si odata taiata si finisata isi mentine aspectul zeci de ani. 

Diamantul de laborator este creat prin metode complexe si foarte detaliate, insa pe scurt sunt recreate conditiile de caldura, presiune si gaz pentru a da nastere unui diamant. Acesta va avea toate caracteristicile unui diamant natural, compozitia chimica, efectele optice, chiar si impuritatile/incluziunile. 

Ca si pret, de regula diamantele create in laborator sunt cu 30 - 50% mai ieftine la momentul achizitiei lor. 

Insa spre deosebire de cele naturale, diamantele crescute in laborator isi pierd total valoarea la momentul achizitiei lor. Daca diamantele naturale pot fi revandute catre bijutieri, case de amanet, etc, diamantele crescute in laborator au valoare zero si nu sunt de interes pentru acest gen de cumparatori. 

Diamantele crescute in laborator mai sunt numite si diamante etice, intrucat la formarea lor este eliminat factorul uman, nefiind necesar efortul depus la diamantele naturale pentru scoaterea acestora din pamant. 

Diamantele crescute in laborator sunt o alternativa reala a diamantelor naturale si sunt folosite in productia de bijuterii. Ramane la alegerea consumatorului final pentru care varianta opteaza in achizitile lui.